Zasto volim zivot u Sarajevu?

Sreca i zadovoljstvo u jednom gradu i drzavi, ne iskljucuje srecu i zadovoljstvo u drugom gradu ili drzavi. Razlozi su individualni. Elem neise, ja odlucih da napisem i post pod naslovom "Zasto volim zivot u Sarajevu?" jer ima toliko puno gradova koje volim, a za Sarajevo mogu navesti isto kao i za Ameriku 1000 razloga.

– Volim zato sto sam tu rodjena. Gdje necu voliti svoj rodni grad, svoju domovinu?
– Volim zato sto je "osjecaj" drugaciji. Svaka stvar, svaka kuca, zgrada, drvo, kamen, puteljak, pukotina na zidu, vidik ima svoju "proslost", svoju pricu, a ja sam dio svega toga, to je ujedno i dio mene.
– Volim zato sto Sarajevo ima specifican duh, a taj duh me je okruzivao od rodjenja. Duhovna konekcija se ne moze prekinuti.
– Volim jer Ja sam dio Sarajeva, Sarajevo je dio mene. Forever.
– Volim stil zivota. Uglavnom se svodi na izlazke.
– Volim zato sto je Sarajevo vrlo romantican grad, cak i ljubavne veze imaju drugaciji osjecaj.
– Volim zato sto je u Sarajevo sve jeftino.
– Volim jer tu su osobe koje volim.
– Volim jer mogu sebi kreirati "solidan" zivot, to sve zavisi od mene i nacina na koji ja usmjerim svoje ciljeve.
– Volim jer je manji grad, ovako kad je u pitanju nesto da saznate, nadjete izvor informacija u roku 24 sata. Nevjerovatno.
– Volim jer u Sarajevu mogu da zivim a da ne radim jer tamo ne morate da radite da prezivite.
– Volim jer su posljedice "ne rada" puno manje ili skoro nikakve. Uglavnom neko drugi vas pogura ili izvuce, mozete komotno da ne radite pa i po 6 mjeseci, nemate stan, imaju rodjaci kucu, nemate auto, ima komsija, nadje se uvijek neko, amidza, dajdza, prijatelj, komsija, ovaj onaj, sanse da propadnete su svedene na minimum.
– Volim Bascarsiju uzasno, shopping centre, butike, muziku, i sve ostalo a toga imate u Sarajevu koliko hocete.
– Volim prirodu, i izletista, razne atrakcije, hobije, sve je na dohvat ruke.
– Volim Sarajevski humor
– Volim jer su tragedije cesto komedije, vrlo duhom jak specifican grad, pun emocija i vatrenosti, kompleksan, ujedno zanimljiv.
– Volim sto mozete kupiti namirnice u shoppingu i doci sutra da platite jer gazda vas poznaje.
– Volim sto je hrana nekako drugacija. Okus je puno originalniji.
– Volim jer mogu cuti ezan kad setam gradom, posebno poslije rata to je za mene poseban dozivljaj i vrlo emotivan.
– Volim jer je Sarajevo multietnicki i multivjerski svjetski poznat grad.
– Volim vrijeme u Sarajevu, ljeta vrela, zime hladne – more blizu, vrlo lijepa klima.
– Volim jer mislim da je Sarajevo najbolji grad za zivot u citavoj Bosanskohercegovackoj drzavi Bosni i Hercegovini. Itd.

9 komentara

  1. Vrlo si lijepo opisala svoj osjecaj prema zivotu u Sarajevu i kako ti to dozivljavas. Puna si pozitivne energije, sto se moze i iz pisanja vrlo jednostavno zakljuciti. Oni komentari na tvoju temu “Zasto volim zivot u Americi” mogu biti samo proizvod ljubomore i osoba koje ne mogu da podnesu svoju realnost. Sve najbolje, mislio dam da ti posaljem email, ako nemas nista protiv. Mislimo isto. 🙂

  2. Ma bravo Princezo, jednostavno sam se i ovog ljeta u to sve uvjerio ( 2 mjeseca u sarajevu bio :)a posebno za Sarajke :),I ako nisam rodjeni sarajlija jedva cekam ponovo da odem. Za Sarajevo me puno stvari sad veze :). Lijep Pozdrav

  3. Hvala Sarajlija na lijepom komentaru. Bilo bi lijepo da podijelis te svoje stavove s kojima se slazes. Nadam se da uzivas u ovim aprilskim proljetnim danima. Znam da je tamo u Sarajevu proljece fantasticno. Sve najljepse!

Komentariši