Hvala im. Puni ljubavi za svoj grad i ljude oko sebe, Bosanci su ratovali sa ubjeđenjem da sve može i sve mora

S obzirom da je cijela ideja agresije i genocida u 1992 bila da se istrijebi jedan autohtoni Bosanskohercegovacki narod i da se unisti multi-etnicka i multivjerska jedinstvena Bosanskohercegovacka drzava, takva iskljucivost primorala je Bosance da se suprostave svim srcem, duhom i tijelom jer nisu ni imali drugog izbora. Iz tog razloga pobjeda Bosanaca je moralna i duhovna. Nisu Bosanci otisli u Srbiju i Crnu Goru da vrse agresiju na njihove drzave. Nisu Bosanci nedemokrati i nacionalisti vec su nedemokrati i nacionalisti oni kojima se nije svidjala njena multi etnika.  

Onda kada je postojala logicka nemogucnost da jedan nenaoruzan grad i drzava opstane ta drzava je opstala. Dzenaze i sahrane poginulih boraca za Bosnu su bile emotivne ali jake i povezivale su Bosanskohercegovacki narod jos vise.

Image: Golden Lily RBH, radioglasdrine.com

Dok su neprijatelji BiH i naseg Bosanskohercegovackog naroda iz dosade i mrznje pucali po golorukom narodu sa obliznjih planina, cak i po Sarajevskoj djeci koja su vozila bicikla, mi smo se pitali i otkrivali zivotna pitanja. Kako je to moguce da komsije i takozvani Jugosloveni zbog necije nacionalne pripadnosti jer su Bosanci, zbog necijeg imena i prezimena okrenu ledja i pocnu klati i ubijati? Genocid je bilo nesto nezamislivo! Mnogi nisu ni znali da je sve bilo vec od ranije planirano. Rat jeste bio tezak, ali ne bi se mijenali za to iskustvo nikada jer sto nas nije ubilo samo nas je ojacalo. Evo proslo je dosta godina a mi jos nismo zaboravili, znaci urezano je duboko u srce i dusu svakog Bosanca. Hvala im!

~ Sarajevska Princeza ~

1 komentar

Komentariši