Ed Vulliamy first revealed the horrors of Omarska concentration camp in Bosnia held by Serbs

Hundreds of prisoners, mostly Bosnian Muslims and Bosnian Catholics, were tortured and killed at Omarska in 1992, and other concentration camps such as Manjaca by Serbs. Larger photo Here

[IMG]http://i42.tinypic.com/20rsos1.jpg[/IMG]

Bosnian men in concentration camp Manjaca, Bosnia – M. Daniels/Liaison Agency

These are not soldiers. These are regular people picked up from their homes according to their first and last names and nationality ( all non-Serbs ) and taken to a concentration camp! Now the first and last name can't tell you for instance the level of religiousness and personal beliefs, but that did not matter. The nationality also could not tell you for instance anything about the political views of each individual, but that did not matter as well!

All non-Serbs were sorted and categorized according to shallow minds in which someone's name and national belonging was a good reason to be put in concentration camp! Now, how is not such practice ethnic cleansing? Sure it is. These people had nothing to do with politics. They were just regular folks living in the villages, unarmed who were picked up by armed Serbians from their homes. They also did not know that they would be tortured and starved to death.

Most of them were killed at the later time.. This is reality, chew it. This took place in the heart of Europe. The World is doing something very wrong if ethnic cleansing and genocide in 20th century is an option!

Ed Vulliamy has been on of the first who revealed the horrors of Omarska, Trnopolje and other Serbian concentration camps in Bosnia, to a stunned world.


Could you picture yourself behind this wire fence?

Would you want your wife and loved ones to know about you being tortured?

What would you think about Serbs? What would you do to survive?



1992 Bosnians in Serb held concentration camp. Photograph: ITN


Concentration camp, Trnopolje, Bosnia. Men were from 15 to 90 years old.


Concentration Camp Pictures by Haviv:

Trnopolje 1992: http://photoarts.com/haviv/bosnia/thin.html
Manjaca 1992: http://photoarts.com/haviv/bosnia/prisoners.html
Trnopolje 1992: http://photoarts.com/haviv/bosnia/prisoners2.html
(All images are copyright Ron Haviv 1997)

2 komentara

  1. super ti je ovaj blog, gledala sam ti starije postove i mislim da smo jako slicne u pogledima na sarajevo i BIH…. I ja zivim napolju, I svatam tu razliku, nekako mi je glupo nekad gledati ovu djecu, koja citav zivot zive u ovim svojim gradovima i slusati ih kad pricaju kako sve znaju i sta su dozivjeli….da oni samo znaju kako je zivjeti u gradu ko sarajevo, zivjeti u zgradi gdje jos uvijek imaju tragovi metaka, nekako se tada osjecam pametnijom i svatam koliko volim sarajevo, steta je bilo za ovaj grad, da dozivi takve stvari, genocid,…. ali ide nam na bolje, bar ja tako mislim, mislim da bi trebala da pises o BIH i njenom napretku, to bi bilo super, malo sam mlada od tebe i mislim kako je super da ima jos mladih koji nisu zaboravili na bih I jos uvijek se sjecaju svega!!!!
    Samo hocu reci da nebi vilo dobro da se sve to zaboravi….

  2. Draga moja citateljice, moj blog se mijenja kako se mijenjaju i moje emocije, postepeno dodajem i lijepa iskustva osim onoga sto je dozivio nas bosanskohecegovacki narod i bosanska nacija. Moja iskustva, tvoja iskustva, nasa iskustva i njihova iskustva bilo gdje u svijetu bilo kada i u bilo kojem vremenskom razdoblju su iskustva naseg bosanskohercegvackog naroda i nase bosanske nacije! Ovo su sve bosanska iskustva.

    Ja sam rodjena u multietnickoj i multireligioznoj drzavi u kojoj se govorio i govori Bosanski jezik i ljudi imali i imaju bosanskohercegovacke ideje a u kojoj se desio genocid i etnicko ciscenje svih ne-Srba, i ovaj blog kao i moja iskustva kao i iskustva onih koji su posvjedocili ovaj rat i kojem su bili svjedoci u Bosni, da li oni bili vani sada ili ne, je potreban kako se ne bi zaboravila nasa proslost koja je ujedno i historijski fakt i koja odredjuje nasu buducnost. Idemo laganim koracima naprijed i nadam se da cu docekati da Bosna bude ujednjena bosanska drzava a njena bosanskohercegovacka tj bosanska nacija vracena u zivot. Pozzz!!! 🙂

Komentariši